FOSTER HOME PORT ALFRED

website Foster Home port AlfredTijdens het bezoek in oktober/november is Stichting Nemato enorm betrokken geraakt bij het welzijn van de kinderen van het pleeghuis te Port Alfred, een project van Child Welfare. In de 2 huizen die samengevoegd zijn, verblijven momenteel 11 kinderen met 2 pleegmoeders. De leeftijd varieert van 2 jaar tot 15 jaar. De kinderen zullen hier verblijven totdat zij de leeftijd van 18 hebben bereikt. Omdat de tegemoetkoming vanuit de regering voor het tehuis is gestopt is het plan ontstaan om de kinderen financieel te adopteren. Vanaf 1-1-2016 bestaat deze mogelijkheid via onze stichting. Door de steun van onze vrijwilligers zijn er al 4 kinderen " geadopteerd". Mocht iemand interesse hebben of hierover informatie willen, stuur een mail naar Ellen Fober ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Gedurende ons  verblijf hebben we activiteiten georganiseerd voor de kinderen die vrijwel nooit een uitje hebben.  Op een middag hebben we de kinderen geschminkt en meegenomen naar een indoor speelparadijs in Port Alfred, waar ze 2 uur naar hartelust konden spelen. Geweldig om te zien hoe uitgelaten ze waren en hoe ze allemaal intens genoten. Daarna hebben we bij Spur met elkaar gegeten, waarbij de jongste al voor het eten in slaap viel.
IMG 3173

We zullen deze uitjes in 2016 blijven herhalen, de kinderen worden er zo blij van en hebben dit  zo nodig.

Disco JJH Foster home Alexandria

Disco at JJH Foster HomeOp 6-11 organiseerde stichting Nemato voor de tweede keer een disco bij JJH Foster Home . In tegenstelling tot vorig jaar werd de disco buiten gehouden. De geweldige DJ Carlos Cruiz maakte er een spetterend feest van.  Alle kinderen en medewerkers alsook de vrijwilligers van stichting Nemato hebben enorm genoten van deze geweldige disco.

Donatie soepkeuken

SoupkitchenOp woensdag 28 oktober konden we de soepkeuken van Port Alfred verblijden met een cheque van 2000 euro, zijnde 30.000 Rand. De vrijiwilligers van de soepkeuken voorzien de allerarmsten van township Nemato van brood en warme soep. Zij rijden 2 keer per week in een "bakkie"met deze goederen naar de township om het eten uit te delen. Voor de kleintjes nemen ze vaak versnaperingen mee. Onze vrijwilligers zijn ook altijd welkom om hen hierbij te helpen.

OPENING DAGOPVANG OP 4 NOVEMBER 2015

opening dagopvangOp woensdag 4 november werd de dagopvang voor gehandicapte kinderen op het terrein van de school voor mensen met een beperking, Enkuthazweni ,feestelijk geopend. Er werd gebeden, gezongen en er werden verschillende toespraken gehouden, onder andere door medewerkers van Social Development en de penningmeester van Nemato Foundation, Gunther Johannssen. Het werd een feestelijk gebeuren wat afgesloten werd met een heerlijke lunch voor alle genodigden. 

Er moet aan de inrichting nog het eea gebeuren, maar we hopen dat het in het begin van 2016 in gebruik kan worden genomen  en dat de kinderen dan opgevangen kunnen worden, zodat zij een fijnere dagbesteding zullen hebben en ook de moeders ontlast zullen worden.

Dagopvang gehandicapte kinderen

dagopvang gehendicapte kinderenOns grote project van dit jaar is de dagopvang voor gehandicapte kinderen uit township Nemato welke op het terrein van Enkuthazweni, de school voor gehandicapte kinderen, gebouwd zal gaan worden. 

Ellen Fober heeft in februari ter plekke het startsein kunnen geven voor de bouw van de dagopvang nadat het benefietconcert van 11-1-2015 succesvol is verlopen en de Wilde Ganzen heeft toegezegd met de stichting Nemato samen te werken voor het realiseren van dit mooie project.

dagopvang gehandicapte kinderen1

 

De dagopvang ( en rolstoelen en ander materiaal ) is zeer noodzakelijk, deze kinderen 

komen nu niet verder dan de kleine kamer in het huis in de township

 

 

 

 

 

Schilderij in Amerika

schilderij kyle

 

Een schilderij van Kyle uit JJH Foster Home gemaakt door Ellen is op dit moment in Amerika voor een veiling. Het geld wat hierdoor opgehaald wordt, komt ten goede aan de kinderen van JJH Foster Home Alexandria.

 

INGUBO veilige plek

 2015 03 27 Ingubo veiligeplek projINGUBO is een project waar kinderen die voorheen bij de vuilnisbelt verbleven, aangespoord worden weer  (terug) naar school te gaan. Indien niet aanwezig, wordt er voor een geboortebewijs gezorgd, een eerste vereiste om onderwijs te genieten. Daarnaast wordt er voor een schooluniform gezorgd en schoenen, zodat de kinderen weer naar school kunnen. Na schooltijd biedt INGUBO voorts een veilige plek waar de kinderen een warme maaltijd krijgen en waar ze huiswerk kunnen maken en samen kunnen spelen. Momenteel bezoeken 36 kinderen dagelijks het project.

2015 03 27 InguboOp dit moment heeft INGUBO te weinig middelen om de kinderen van een gezonde, warme maaltijd te voorzien (meestal de enige warme maaltijd die zij op een dag krijgen) en heeft stichting Nemato besloten ze hierin financieel te ondersteunen tot eind van dit jaar.

 

 

INGUBO schooluniformen

schooluniformenNog een vereiste om naar school te gaan is het dragen van een schooluniform en schoenen. Omdat de kinderen die bij INGUBO komen, meestal in de  armste delen van Nemato wonen, is er geen geld voor een uniform. In februari hebben wij 15 kinderen voorzien van nieuwe schooluniformen en schoenen.

 

INGUBO Wendy House

wendiyhouse schilderenOp het terrein van INGUBO is het Wendy House, ooit gedoneerd door onze stichting , opnieuw geschilderd door 3 vrijwilligers van stichting Nemato. In februari zijn er voor het eerst vrijwilligers naar de in het oktober 2014 opgezette vrijwilligerstraject geweest. Een foto van hun schilderwerkzaamheden heeft zelfs de plaatselijke krant gehaald.

 

INGUBO Bijdrage Eten

2015 03 27 proj InguboOmdat er niet genoeg geld voorhanden is om alle 36 kinderen die momenteel bij Ingubo komen, van een warme maaltijd te voorzien, heeft de stichting Nemato besloten om zie hierin te ondersteunen.

 

Mama Puhmla en mama Rose zijn erg blij dat de kinderen nu ook af en toe vlees bij hun warme maaltijd kunnen krijgen.

OVEN

In september werd Ingubo verblijd met een oven, zodat ze nu zelf brood, taart en koekjes kunnen bakken. Ook kunnen de kinderen bakles krijgen. We hopen dat dit de zelfredzaamheid zal bevorderen.

 

 

 

 


100j educate children

Ga naar boven